Pierwsze skojarzenie, gdy słyszysz słowo „chemia”?
– między ludźmi; w szkole; żywności; a może prosto z apteki?
Właściwie wszystkie odpowiedzi są poprawne, a to najlepiej pokazuje, że chemia jest wszędzie i jej znajomość może nam znacznie ułatwić życie.
Wiedzą o tym doskonale moi dzisiejsi goście: Agnieszka i Adam Wojciechowscy, twórcy kanału na YouTube „Okiem chemika”.
Zaprosiłam ich, aby obalić najpopularniejsze mity krążące wokół dodatków do żywności, a także przyjrzeć się z bliska Big Pharmie, a i oczywiście spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, czym jest chemia międzyludzka.
W odcinku m.in.:
- Chemia między ludźmi, czym jest i skąd się bierze?
- Jaka jest różnica między lekiem a suplementem diety?
- Jak działa BIG PHARMA?
- Na które dodatki w żywności trzeba uważać?
- Czy cukier uzależnia i czy słodziki są szkodliwe?
- Po którym alkoholu jest najmniejszy kac?
- Leki, które nie leczą – jak je rozpoznać?
- Dlaczego nie należy zwalczać gorączki, czyli zalety podwyższonej temperatury
- Kaszel suchy czy mokry, kontrowersje wokół syropu herbapect
- Sprawdzone i skuteczne sposoby na przeziębienie
- Czy bańki pomagają w przeziębieniu?
- Dlaczego na herbacie tworzy się osad?
- Jak polubić chemię?
- Jak uczyć się do matury z chemii, żeby zdać na medycynę?
Okiem chemika
https://www.youtube.com/okiemchemika
Tu mnie znajdziesz 🙂
Podcast kulinarny – ZMACZNEGO
https://zmacznego.com
Facebook
https://www.facebook.com/PodcastRADIOaktywny/
Instagram
https://www.instagram.com/zmaczne.go
E-mail
[email protected]